dimarts, 24 de gener del 2012

IDENTITAT DIGITAL (1). Identitat Digital a la Xarxa


Identitat digital a la societat xarxa

La construcció del Jo

IDENTITAT (Definició):
Fet d'ésser una persona o una cosa la mateixa que se suposa o se cerca.
Propietat de l'individu de mantenir constantment la pròpia personalitat.
Conjunt de característiques que fan que una persona o una comunitat sigui ella mateixa.

El terme identitat no fa referència únicament a la pròpia imatge o al coneixement de les característiques i la personalitat d'un individu. La identitat és una realitat immensament complexa, que conjuga la visió d'un mateix i la definició que en fan els altres.


Allò establert
La identitat personal es troba arrelada en el context cultural col·lectiu concret, que la determina. Certes qualitats o categories socials i culturals determinades, com són el gènere, l'edat, la classe social, l'ètnia, la religió, la professió, la nacionalitat o la sexualitat contribueixen a especificar cada persona i a dotar-la d'identitat.

Allò que som o tenim
El propi cos i els diversos atributs físics d'una persona, com ara la complexió, l'alçada, la forma física, les actituds corporals o el pentinat, etc., projecten una identitat concreta. També tenen capacitat de generar autoreconeixement alguns aspectes relacionals i materials com la família, les amistats i els companys, els béns mobles i immobles, la manera de vestir, la trajectòria laboral, el lloc de feina o l'estatus econòmic.

Les aspiracions pròpies
Tothom vol assolir el reconeixement dels altres i aspira a pertànyer al grup amb què s'identifica. La identitat, per tant, es composa també de tot allò que una persona vol ser o tenir, i de les actituds, els comportaments, les iniciatives, les decisions, les renúncies i les referències que es prenen d'altres identitats, que li ajuden a assolir-ho.

El que som a ulls dels altres
Al llarg de tota la vida, la construcció del jo s'enriqueix per la relació amb els altres. Impregnen la identitat totes aquelles actituds, opinions i expectatives que tenen -o que pensem que tenen- la família i els amics, els veïns, els coneguts, els professors o els companys de feina. En cadascuna d'aquestes relacions es projecten identitats elementals que, en conjunt, constitueixen un jo general i complet.


El Jo a Internet

La identitat digital és el conjunt de trets propis d'un individu que, a la xarxa, el diferencien d'altres identitats i permeten determinar qui és i verificar qui diu ser. Es constitueix tant pel que diem o fem i la representació gràfica a la xarxa com pel que altres diuen o fan en relació amb aquesta identitat.

El fet de tenir una identitat en el món físic no implica tenir identitat digital, sinó que aquesta s'ha de crear i gestionar. Cada persona pot decidir si vol tenir o no una identitat digital coincident amb la física, o fer modificacions en aspectes com l'edat, el gènere, els trets físics o psicològics que el caracteritzen.

La identitat a la xarxa es troba sotmesa a dos fenòmens que l'afecten de manera simultània: la fragmentació i la multiplicitat. Es troba distribuïda arreu d'Internet, en tots els espais als quals l'individu accedeix i en les diverses eines que utilitza, alhora que una mateixa persona pot tenir tantes identitats com vulgui o com energia tingui per gestionar-les.

A Internet, una persona pot interactuar amb molta de gent i establir en poc temps molts més contactes dels que generacions enrere es podien realitzar en tota una vida. Aquestes relacions són a vegades incoherents i inconnexes. La fugacitat i brevetat dels encontres, així com la diversitat de rols que s'hi poden jugar, poden provocar la difuminació del jo autèntic, o la reconstrucció permanent de la identitat digital.

Cap persona no es troba exempta de tenir una identitat virtual, ja que no pot evitar que altres persones o institucions generin informació relativa a ella mateixa. Aquesta informació pot ser certa o no, beneficiosa o perjudicial, però l'individu sovint no té accés a modificar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada